måndag 14 november 2011

OPERA-metoden!


bild lånad från: innotiimi.fi

Hej!

Idag ska jag på kurs i "Opera" med Ingrid Lysell Smålänning på företaget Innotiimi. Jag har skrivit om hennes företag i min blogg "Futureida". Nu kommer jag ju även att skriva om workshops och kreativa arbetsmetoder på den här bloggen, då de bägge bloggarna slagits ihop till en. Jag hoppas att även ni inredningsintresserade, kan tycka att detta är intressant...

"Innotiimi®OPERA är ett dialogbaserat mötes- och processverktyg som på ett effektivt sätt stödjer dig som konsult/processledare i ditt arbete. Operametoden används när en grupp behöver samtala om en viktig fråga och få med synpunkter från alla i gruppen.

Med OPERA-metodens hjälp kan möten med fyra till 48 deltagare behandla en fråga på ett effektivt sätt. Metoden skapar förutsättningar för delaktighet samtidigt som den ger en bild av vad gruppen tillsammans tycker är viktigast. I OPERA kombineras kreativitet, struktur, involvering och principerna för inlärning via gemensam aktivitet. Du kan genom metoden på ett bra sätt göra strategier och handlingsplaner, utveckla processer och system eller behandla värderingar. Metoden hjälper dig att få fram svar på de frågor du vill och du får till stånd bättre avdelnings- och projektmöten, seminarier eller kundträffar.

Innotiimi®OPERA fungerar bra i många olika sammanhang och för många olika typer av frågor. Exempel på användningsområden:
· Effektivisering av arbets- eller föreningsmöten
· Framtagande av mål och indikatorer
· Uppföljnings- och utvärderingsarbeten
· Skapa samarbets- och samverkansformer
· Insamla, förädla och bedöma idéer.
· Värdegrundsdialoger
· Handlingsplaner för att uppnå mål
· Involvera intressenter eller personal

Metoden i kombination med Innotiimi®GruppExpo
Innotiimi®Opera är en metod som med fördel kan kombineras med Innotiimi®GruppExpo i design av workshops och olika processarbeten. Ett exempel kan vara att man med Opera-metodens hjälp tar fram prioriterade frågor inom ett arbetsområde. I nästa steg nyttjas GruppExpo-metoden för att fördjupa arbetet inom de olika frågorna. Detta gör att man blir mycket tidseffektiv och under bara en förmiddag kan komma väldigt långt i det gemensamma arbetet." (hämtat från http://radgivarskolan.se/sv/metoder/metoder/effektiva-moten/innotiimi-opera/)

Jag ser verkligen fram emot två givande dagar på kurs i Göteborg! Och för er som saknar bilder på inredning...det kommer snart!

Ha en fin dag/ Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar